Moldova

Find the right Moldova Visa for your trip with price, requirements, and application time

Mesti mendapatkan visa untuk Moldova menghilangkan keseronokan dalam melancong.
Kami di sini untuk mengembalikannya. Hanya memohon secara dalam talian di bawah dan biarkan kami uruskan yang lain.

Pilih destinasi 
Jenis visa
Ketulenan Visa
Pilih kewarganegaraan anda
menetap di
Perlukan bantuan?Sembang dengan kami
Hubungi kami 7 hari seminggu:  Hubungi kami 7 hari seminggu: 
Hubungi kami 7 hari seminggu

Hubungi kami secara PERCUMA

7 hari seminggu
Short-term travel visas
Long-term visas & Immigration

Jenis Visa Moldova

Anda boleh memohon visa Moldova secara dalam talian dengan VisaHQ. Proses permohonan adalah mudah, dan anda boleh mendapatkan visa elektronik anda yang dihantar terus ke alamat e-mel yang diluluskan dalam beberapa hari supaya anda boleh melaksanakan perjalanan tersebut. Kami akan mengkaji jenis-jenis visa elektronik yang berbeza supaya anda dapat membuat pilihan yang tepat berdasarkan keperluan anda.

Memohon secara dalam talian
Dokumen melalui pos
Menerima visa
Pakar dalam perkhidmatan visa Moldova sejak tahun 2003 VisaHQ adalah agensi visa swasta, tidak berafiliasi dengan kerajaan Moldova. VisaHQ menyediakan perkhidmatan mempercepatkan visa ke Moldova dan mengenakan bayaran perkhidmatan. Lihat bagaimana kami membandingkan dalam 90 saat video 
 • n
  Visa pelancong
  tidak diperlukan
 • n
  Visa perniagaan
  tidak diperlukan
 • n
  Visa transit
  tidak diperlukan
Visa tidak diperlukan untuk destinasi ini.

Moldova eVisa untuk Pelancongan

Visa elektronik Moldova untuk pelancongan adalah permit elektronik yang membolehkan anda memasuki Republik Moldova untuk kunjungan singkat. Dokumen ini adalah permit atau Visa satu kali masuk yang hanya boleh digunakan untuk satu perjalanan. Ini bermakna untuk melawat Moldova pada bila-bila masa, anda perlu membayar visa elektronik baru untuk setiap kunjungan. Program e-visa dilancarkan pada tahun 2015 untuk memudahkan permohonan visa, dan ia dilakukan secara dalam talian, jadi tidak perlu mengunjungi konsulat. Juga dikenali sebagai visa tinggal pendek Jenis C, ia membenarkan penginapan maksimum selama 90 hari dalam tempoh 6 bulan.

Ini bermakna jika anda telah melawat dan tinggal selama tiga bulan, anda perlu menunggu sekurang-kurangnya tiga bulan lagi sebelum cuba memasuki negara ini. Visa pelancong boleh digunakan untuk menghadiri acara sukan, keagamaan, dan budaya, melawat keluarga dan rakan, melancong di negara ini, atau menghabiskan cuti anda.

Tempoh Sah Visa Elektronik Moldova untuk Pelancongan

Visa elektronik ini sah selama 90 hari selepas dikeluarkan.

Masa Pemprosesan Visa Elektronik Moldova untuk Pelancongan

Ia mengambil masa tiga hari untuk diproses.

Pelabuhan Masuk

Lapangan Terbang: Lapangan Terbang Antarabangsa Chisinau - Lapangan Terbang Antarabangsa Balti - Lapangan Terbang Antarabangsa Cahul

Pintu Masuk Sempadan: Persimpangan Moldova - Romania, Persimpangan Moldova - Ukraine

Pelabuhan Laut: Giurgiulesti

Moldova eVisa Untuk Urusan Perniagaan

eVisa untuk Urusan Perniagaan dikeluarkan kepada pelawat yang layak untuk urusan perniagaan seperti mesyuarat, persidangan, seminar, perundingan, mencari peluang pelaburan, menyelesaikan harta pusaka, dan banyak lagi. eVisa ini tidak sama dengan visa kerja kerana ia tidak memberikan pemegang hak untuk bekerja semasa berada di negara tersebut; eVisa perniagaan hanya ditujukan untuk aktiviti bukan komersial yang tidak akan mendapatkan bayaran langsung kepada pelawat.

Visa perniagaan adalah visa satu kali masuk dengan tempoh sah 90 hari, dan ia tidak boleh dipindahkan dan tidak boleh digunakan oleh dua pelawat. Selain itu, semua pemohon perlu menyediakan dokumen perniagaan untuk mengesahkan permohonan mereka, dan pasport mereka harus sah selama tiga bulan tambahan selepas tarikh ketibaan.

Tempoh Sah Visa Elektronik Moldova untuk Urusan Perniagaan

Visa elektronik ini sah selama 90 hari selepas dikeluarkan

Masa Pemprosesan Visa Elektronik Moldova untuk Urusan Perniagaan

Visa elektronik ini mengambil masa sehingga 3 hari atau lebih cepat untuk diproses.

Pelabuhan Masuk

Lapangan Terbang: Lapangan Terbang Antarabangsa Chisinau - Lapangan Terbang Antarabangsa Balti - Lapangan Terbang Antarabangsa Cahul

Penyeberangan Sempadan: Penyeberangan Moldova - Romania, Penyeberangan Moldova - Ukraine

Pelabuhan Laut: Giurgiulesti

Daftarkan perjalanan anda dengan US Department of State!
Dapatkan maklumat.
Terima maklumat penting dari Kedutaan tentang keadaan keselamatan di negara destinasi anda, membantu anda membuat keputusan yang bijak mengenai rancangan perjalanan anda.
Berhati-hati.
Bantu US Embassy menghubungi anda dalam kecemasan, sama ada bencana alam, ketidakstabilan awam, atau kecemasan keluarga.
Berhubunglah.
Bantu keluarga dan sahabat untuk menghubungi Anda dalam keadaan darurat.

  Maaf, pada masa ini VisaHQ tidak menyediakan perkhidmatan untuk

  Visa tidak diperlukan untuk destinasi ini.

  Visa tidak diperlukan untuk destinasi ini.


  Bunyi yang baik! Apa lagi yang saya perlu tahu semasa perancangan perjalanan ke Moldova?
  • Pertama, periksa kesahihan semasa pasport.

  • Kedua, pastikan pasport anda mempunyai halaman Visa kosong.

  • Mengesahkan jika transit visa diperlukan bagi apa-apa sambungan.

   Semak dengan syarikat penerbangan anda sekiranya anda telah menyambungkan penerbangan luar negara sebagai sebahagian daripada perjalanan anda untuk Moldova. Ia mungkin berlaku bahawa negara-negara anda melalui perjalanan ke destinasi anda mungkin memerlukan visa transit yang berasingan. Sila rujuk kepada akses percuma negara tertentu
  Maklumat tambahan
   • Semak visa

   Polisi Visa Moldova

   Pemerintah Republik Moldova memiliki undang-undang imigrasi yang aktif yang mengatur masuk dan keluar warga negara asing yang berkunjung untuk pariwisata, bisnis, kesenangan, studi, atau tujuan lainnya.

   Dalam undang-undang ini, beberapa kewarganegaraan dapat mengunjungi negara-negara Eropa Timur untuk pariwisata dan bisnis tanpa visa karena adanya perjanjian bilateral yang ditandatangani dengan negara mereka.

   Namun, pengunjung yang berasal dari negara selain negara-negara tersebut harus mendapatkan visa dari misi luar negeri Moldova atau visa elektronik online sebelum mereka dapat memasuki Moldova.

   Satunya paspor yang diterima oleh pemerintah adalah paspor yang dapat dibaca mesin atau, dalam beberapa kasus, kartu identitas nasional biometrik yang dikeluarkan oleh negara-negara UE, Monegasque, Liechtenstein, Swiss, Turki, dan Suriname. Kartu identitas dan paspor harus berlaku setidaknya 3 bulan setelah masa tinggal yang diinginkan pengunjung di negara tersebut.

   Pengecualian Visa Moldova

   Jika Anda adalah warga negara dari negara-negara yang tercantum di bawah ini, Anda dapat memasuki Moldova tanpa visa dan tinggal hingga 90 hari dalam periode 180 hari. Selain itu, pengungsi dan orang tanpa kewarganegaraan juga dapat memasuki Moldova tanpa visa.

   Visa Online Moldova

   Visa online adalah visa elektronik jangka pendek yang diperoleh melalui internet. Orang-orang dari negara-negara terpilih dapat mengajukan visa elektronik dengan mengisi formulir aplikasi online; formulir tersebut harus disertakan dengan salinan dokumen perjalanan mereka. Menggunakan jalur online lebih mudah dan lebih cepat karena Anda tidak perlu berurusan dengan petugas kedutaan dan proses yang memakan waktu berbulan-bulan.

   Setelah Anda mengirimkan aplikasi visa elektronik Anda, Anda harus mendapatkan umpan balik dalam waktu 3 hari atau bahkan kurang. Untuk mendapatkan visa elektronik, Anda harus memenuhi kriteria berikut:

   • Anda harus menjadi warga negara dari negara yang memenuhi syarat
   • Anda harus memiliki paspor yang valid dengan masa berlaku setidaknya 6 bulan
   • Anda harus menunjukkan bukti akomodasi dan kecukupan keuangan
   • Anda tidak boleh bermaksud tinggal di Moldova lebih dari durasi yang disetujui (90 hari)
   • Anda harus bebas dari catatan kriminal
   • Anda tidak boleh bermaksud mencari pekerjaan di Moldova

   Informasi Penting tentang Visa Elektronik Moldova

   Tidak untuk Transit: Hal pertama yang harus Anda ketahui tentang visa elektronik ini adalah bahwa visa ini tidak dapat digunakan untuk transit, berbeda dengan visa yang dikeluarkan oleh negara lain. Jika Anda akan melakukan perjalanan ke negara ketiga melalui Moldova dan berencana untuk menunggu beberapa hari di negara tersebut sebelum melanjutkan perjalanan Anda, Anda harus mengajukan visa transit secara terpisah. Ada dua jenis visa transit; satu untuk 24 jam dan yang lainnya untuk 5 hari.

   Menunjukkan Salinan di Pintu Masuk: Saat melakukan perjalanan ke Moldova, usahakan untuk membawa salinan visa elektronik, karena petugas kontrol perbatasan akan memintanya di pintu masuk.

   Gunakan Paspor yang Sama: Sangat penting bahwa Anda melakukan perjalanan dengan paspor yang sama yang Anda gunakan untuk aplikasi visa, bukan paspor yang berbeda. Jika Anda menggunakan paspor yang berbeda, Anda akan ditolak masuk.

   Ajukan dengan Cepat: Sangat disarankan untuk mengajukan aplikasi Anda setidaknya 72 jam atau bahkan lebih sebelum perjalanan Anda ke Moldova. Pengajuan awal akan melindungi Anda dari risiko mengubah rencana perjalanan atau membatalkan rencana Anda sama sekali.

   Dokumentasi Khusus untuk Anak-anak: Jika Anda melakukan perjalanan dengan anak di bawah umur, Anda memerlukan dokumen khusus seperti akta kelahiran untuk membuktikan hubungan Anda jika anak tersebut adalah anak Anda atau bukti persetujuan orang tua jika anak tersebut bukan anak Anda. Pemeriksaan ini diterapkan untuk mencegah perdagangan anak.

   Visa Online Moldova - Dapatkan Visa Elektronik Moldova Anda dengan VisaHQ

   Apakah Anda berencana melakukan perjalanan ke Moldova dalam waktu dekat, dan apakah Anda berasal dari salah satu negara yang memenuhi syarat untuk mendapatkan visa elektronik? Anda tidak perlu mengunjungi kedutaan Moldova di negara Anda, karena Anda dapat mengajukan visa dari kenyamanan rumah Anda. VisaHQ memungkinkan Anda untuk menyelesaikan aplikasi Anda dalam hitungan menit dan mengirimkannya secara online untuk persetujuan.

   Cara Mendapatkan Visa dengan VisaHQ?

   Anda dapat mengajukan visa dengan VisaHQ dalam hitungan menit menggunakan platform kami. Berikut adalah langkah-langkah yang diperlukan.

   Isi Formulir: Langkah pertama yang harus dilakukan adalah mengisi formulir aplikasi di portal kami. Anda harus memberikan informasi perjalanan, paspor, dan pribadi Anda yang diperlukan, dan informasi tersebut harus akurat dan sesuai dengan apa yang tertera di dokumen Anda.

   Lampirkan Dokumen: Langkah berikutnya adalah melampirkan dokumen yang diperlukan untuk dokumen yang Anda pilih. Harap diingat bahwa hanya dokumen yang valid yang akan diterima.

   Dapatkan Visa: Setelah mengisi formulir, kirimkan dan tunggu umpan balik. Waktu pemrosesan membutuhkan 24-72 jam sebelum visa elektronik akan dikirimkan ke alamat email Anda. Cetak salinan dan bawa saat bepergian.

   Aturan 90/180: Meskipun Moldova bukan negara Schengen, negara ini masih mengadopsi fitur kebijakan visa Schengen seperti aturan 90/180 hari. Jika visa elektronik Anda memungkinkan untuk masuk berkali-kali, Anda diizinkan untuk mengunjungi secara sering tetapi dengan pemahaman bahwa Anda tidak boleh tinggal di negara tersebut lebih dari 90 hari dalam 6 bulan.

   Pengunjung Schengen: Pengunjung Schengen diizinkan memasuki Moldova dengan visa Schengen mereka tetapi mereka harus mengunjungi negara tujuan utama mereka sebelum melakukan perjalanan ke Moldova untuk memenuhi protokol Schengen.

   Mengapa Menggunakan VisaHQ?

   VisaHQ adalah pilihan terbaik untuk semua aplikasi visa online Anda karena kami

   • Perlindungan data Anda menggunakan perangkat lunak enkripsi
   • Memberikan dukungan teknis saat Anda membutuhkannya
   • Membantu pelacakan aplikasi visa Anda
   • Mengizinkan Anda mengajukan sebanyak mungkin visa online yang Anda inginkan
   • Membuat proses aplikasi cepat dan bebas stres

   Anda dapat mengunjungi halaman aplikasi sekarang untuk mengisi formulir visa elektronik sekarang.

   Sekatan perjalanan COVID-19 Moldova

   • Pintu masuk dibuka
    Sempadan Moldova dibuka untuk perjalanan
    Keperluan sebelum ketibaan
    Passport yang sah. Pasport kebangsaan yang sah dengan sekurang-kurangnya 6 bulan tempoh sah selepas tarikh berlepas.
    Visa yang sah. Sila lihat arahan di atas jika visa diperlukan dan memohon.
    Sekatan ketibaan
    😷 Memakai topeng muka adalah wajib di tempat awam dan pengangkutan.

   Cari kami berhampiran anda

   Untuk memohon Moldova visa di
   • Washington, DC
    Alamat
    VisaHQ.com Inc.
    1701 Rhode Island Ave NW
    Washington, DC 20036
    Telefon
    +1-202-661-8111+1-202-661-8111
    Waktu Bekerja
    Untuk panggilan: Isn't this already in English? It means "Monday to Friday, 8:30 am - 8:30 pm Eastern Time".
    Untuk kunjungan: Isnin-Jumaat, 8:30 pagi - 5:30 petang ET

   Soalan Lazim Mengenai Visa Moldova

     Moldova Senarai kedutaan di United States of America

     Moldova Kastam

     Peraturan Import Peraturan Eksport Kesihatan dan Keselamatan Hubungi Pihak Berkuasa Kastam
       Maklumat hubungan Kastam Moldova
       Untuk bantuan lanjut, sila hubungi pihak berkuasa Kastam Moldova secara terus. Mereka akan menyediakan maklumat terkini mengenai peraturan kastam dan prosedur eksport-impor.

       • Telefon


       Untuk maklumat lanjut mengenai sekatan perjalanan, amaran keselamatan, kemas kini politik, dan garis panduan perjalanan asas, sila hubungi Kedutaan Moldova yang terdekat.

       ×

       Whooops! Pelayan berada di dunia roh.
       Sila cuba lagi kemudian


       Muat semula halaman