Romania

Cari Visa Romania yang sesuai untuk perjalanan anda dengan harga, keperluan, dan masa permohonan

Mesti mendapatkan visa untuk Romania menghilangkan keseronokan dalam melancong.
Kami di sini untuk mengembalikannya. Hanya memohon secara dalam talian di bawah dan biarkan kami uruskan yang lain.

Pilih destinasi 
Jenis visa
Ketulenan Visa
Pilih kewarganegaraan anda
menetap di
Perlukan bantuan?Sembang dengan kami
Hubungi kami 7 hari seminggu:  Hubungi kami 7 hari seminggu: 
Hubungi kami 7 hari seminggu

Hubungi kami secara PERCUMA

7 hari seminggu
Short-term travel visas
Long-term visas & Immigration

Jenis Visa Romania

Berikut adalah empat kategori utama visa yang dapat diperoleh dari Romania:

 • Dengan visa ini, pengunjung dapat menunggu di terminal internasional bandara Romania untuk perjalanan berikutnya. Mereka yang ingin transit melalui bandara Romania dapat mengajukan Visa Transit Bandara Romania (Tipe A).
 • Pemegang visa ini diizinkan transit melalui Romania selama maksimal 5 hari dalam perjalanan ke negara lain. Visa Transit Romania (Tipe B) dapat diperoleh di Kedutaan Besar atau Konsulat Romania di negara asal Anda.
 • Visa Tinggal Singkat Romania (Tipe C): Visa ini diberikan untuk berbagai alasan termasuk pariwisata, kunjungan pribadi, urusan bisnis, partisipasi dalam acara olahraga, budaya, ilmiah, atau akademik, misi resmi pemerintah, dan transportasi, dan dirancang untuk tinggal tidak lebih dari 90 hari dalam jangka waktu enam bulan.
 • Visa ini memiliki masa berlaku maksimal 90 hari, tetapi tujuannya adalah untuk memberikan akses ke Romania bagi individu yang ingin mendapatkan tinggal yang lebih lama melalui izin tinggal Romania. Meskipun visa ini memiliki masa berlaku maksimal 90 hari, tujuannya adalah untuk memberikan izin masuk ke Romania. Individu yang telah diberikan visa tinggal dapat tinggal di negara ini untuk jangka waktu yang lebih lama dengan alasan seperti bekerja, melanjutkan pendidikan, atau bersatu kembali dengan keluarga mereka. Penting untuk diketahui bahwa jika Anda mengunjungi Romania dengan visa yang berlaku untuk tinggal kurang dari 90 hari (tipe C), Anda tidak memenuhi syarat untuk mengajukan izin tinggal Romania.
Memohon secara dalam talian
Dokumen melalui pos
Menerima visa
Pakar dalam perkhidmatan visa Romania sejak tahun 2003 VisaHQ adalah agensi visa swasta, tidak berafiliasi dengan kerajaan Romania. VisaHQ menyediakan perkhidmatan mempercepatkan visa ke Romania dan mengenakan bayaran perkhidmatan. Lihat bagaimana kami membandingkan dalam 90 saat video 
 • n
  Visa pelancong
  tidak diperlukan
 • n
  Visa perniagaan
  tidak diperlukan
Visa tidak diperlukan untuk destinasi ini.

Visa tidak diperlukan bagi warganegara negara ini dengan pasport biometrik untuk tinggal maksimum 90 hari dalam tempoh 180 hari.

Semua pelancong yang tiba di Romania dari destinasi yang dibenarkan dan telah divaksinasi penuh dari Covid telah dikecualikan dari karantina ketika tiba sejak. Mereka yang mengemukakan PCR yang diambil tidak kurang dari 72 jam sebelum masuk harus menjalani karantina selama 10 hari.

Daftarkan perjalanan anda dengan US Department of State!
Dapatkan maklumat.
Terima maklumat penting dari Kedutaan tentang keadaan keselamatan di negara destinasi anda, membantu anda membuat keputusan yang bijak mengenai rancangan perjalanan anda.
Berhati-hati.
Bantu US Embassy menghubungi anda dalam kecemasan, sama ada bencana alam, ketidakstabilan awam, atau kecemasan keluarga.
Berhubunglah.
Bantu keluarga dan sahabat untuk menghubungi Anda dalam keadaan darurat.
 • Borang permohonan visa. Borang permohonan yang lengkap.

 • Salinan pasport. Satu salinan imbasan jelas halaman maklumat pasport yang sah dan ditandatangani anda. Pasport perlu sah sekurang-kurangnya 6 bulan selepas tarikh niat keluar dari wilayah negara destinasi dan mempunyai sekurang-kurangnya 2 halaman visa kosong.

 • Gambar pasport. Satu gambar digital jenis pasport yang diambil dalam tempoh 6 bulan yang lalu. Ini boleh diambil menggunakan telefon bimbit di hadapan dinding putih, asalkan memenuhi piawaian gambar jenis pasport.

 • Bukti Pekerjaan. Memegang kontrak kerja yang sah di negara-negara di luar Romania. Bukti pekerjaan yang dilakukan di luar Romania dan dapat dilakukan, dikelola, atau diawasi menggunakan cara digital (laptop, internet, dll.)

 • Sijil Penggajian. Pekerjaan (sepenuh masa atau separuh masa) di luar Romania atau memiliki syarikat di luar Romania sekurang-kurangnya selama 3 tahun sebelum mengemukakan permohonan.

 • Surat pekerjaan. Salinan surat daripada majikan anda dengan kepala surat perniagaan, dengan butiran hubungan, tujuan dan tempoh perjalanan serta bahawa anda akan kembali ke pekerjaan semasa anda. Jika anda bekerja sendiri, sila sertakan salinan lesen perniagaan dan pengembalian cukai serta satu pernyataan yang menjelaskan tujuan tinggal pemohon di Romania.

 • Profil syarikat. Untuk pemilik perniagaan: Profil syarikat atau Memorandum yang menyatakan maklumat syarikat.

 • Pendaftaran perniagaan. Salinan Sijil Pendaftaran Syarikat atau pendaftaran perniagaan pemohon di negara asal (jika berkenaan)

 • Bukti Sokongan Kewangan. Bukti pendapatan: Sediakan bukti pendapatan yang sah untuk enam bulan terakhir yang harus tiga kali ganda gaji kasar purata Romania sebanyak 6,095 LEI - hampir €3,700 atau $4,170 sebulan.

 • Bukti penginapan. Bukti penginapan yang menunjukkan bahawa anda mempunyai tempat tinggal di Romania.

 • Insurans kesihatan. Bukti insurans kesihatan antarabangsa dengan perlindungan minimum EUR 30,000, khususnya untuk perjalanan ke negara-negara Schengen diperlukan. Polisi tersebut perlu meliputi semua kos pemulangan, bantuan perubatan kecemasan, dan rawatan hospital untuk tempoh tinggal. Pemohon boleh mendapatkan sebut harga percuma dan membeli insurans perjalanan yang sah dari rakan kongsi kami.

Maaf, pada masa ini VisaHQ tidak menyediakan perkhidmatan untuk

Visa tidak diperlukan untuk destinasi ini.

Visa tidak diperlukan untuk destinasi ini.


Bunyi yang baik! Apa lagi yang saya perlu tahu semasa perancangan perjalanan ke Romania?
 • Pertama, periksa kesahihan semasa pasport.

 • Kedua, pastikan pasport anda mempunyai halaman Visa kosong.

 • Mengesahkan jika transit visa diperlukan bagi apa-apa sambungan.

  Semak dengan syarikat penerbangan anda sekiranya anda telah menyambungkan penerbangan luar negara sebagai sebahagian daripada perjalanan anda untuk Romania. Ia mungkin berlaku bahawa negara-negara anda melalui perjalanan ke destinasi anda mungkin memerlukan visa transit yang berasingan. Sila rujuk kepada akses percuma negara tertentu
Maklumat tambahan
  • Semak visa

  Polisi Visa Romania

  Polisi Visa Romania terdiri dari undang-undang dan peraturan yang warga negara negara lain harus patuhi untuk masuk ke Romania. Kemampuan seseorang untuk masuk ke negara ini tergantung pada kepatuhan mereka terhadap semua pembatasan yang wajib. Visa yang valid diperlukan untuk masuk ke Romania bagi semua pengunjung.

  Untuk masuk ke negara mana pun, warga negara negara lain diharuskan untuk mendapatkan visa terlebih dahulu, yang merupakan dokumen resmi. Visa yang valid diperlukan untuk masuk, tinggal, dan keluar dari negara tersebut. Visa ditempelkan pada paspor pelancong melalui perekat atau cap.

  Individu dari berbagai kewarganegaraan tunduk pada persyaratan yang berbeda dalam Polisi Visa Romania. Visa yang valid hanya dapat diperoleh dengan mematuhi semua persyaratan yang dijelaskan dalam Polisi Visa Romania. Pembatasan ini berubah berdasarkan variabel seperti lamanya tinggal pengunjung, sifat perjalanan mereka, dll.

  Ada hanya beberapa jenis visa yang dapat digunakan untuk masuk ke Romania, tetapi visa wisata dan visa bisnis adalah yang paling umum. Persyaratan visa untuk masuk ke Romania bervariasi berdasarkan alasan perjalanan.

  Polisi Visa Romania menyatakan bahwa semua warga negara asing memerlukan visa untuk masuk ke negara ini. Warga negara hampir 110 negara, wilayah, dan daerah dapat mengunjungi Romania tanpa visa. Argentina, Brasil, Fiji, Korea Selatan, Chile, dll. hanya beberapa contohnya.

  Segera, Romania akan menjadi salah satu anggota UE yang berjumlah 27 negara. Untuk masuk ke Romania, warga negara negara yang sekarang bebas dari visa akan perlu mengajukan Sistem Informasi Perjalanan Elektronik (ETIAS) sebelum perjalanan mereka. Sistem izin perjalanan elektronik dan informasi Eropa, atau ETIAS singkatnya. Sistem pembebasan visa ini akan memeriksa pra semua pengunjung asing ke Romania untuk memastikan bahwa mereka tidak menimbulkan bahaya kesehatan atau keamanan bagi negara tersebut, karena orang-orang dari negara-negara yang bebas visa dapat masuk ke Romania dan tinggal hingga 90 hari.

  Polisi Visa Romania menjamin semua warga negara anggota Uni Eropa hak untuk masuk dan tinggal di negara ini tanpa batas waktu. Mereka hanya perlu menyediakan bentuk identifikasi yang sah dengan foto mereka di dalamnya.

  Menurut Polisi Visa Romania, warga negara lebih dari 35 negara dan wilayah di dunia memerlukan visa untuk masuk ke Romania. Tidak ada cara bagi mereka untuk mendapatkan visa saat kedatangan atau melalui aplikasi online. Pengunjung dari beberapa negara (termasuk Korea Utara, Tiongkok, Irak, Chad, Kamerun, dll.) dapat ditolak masuk jika mereka belum mengamankan visa sebelum perjalanan mereka.

  Pengecualian dari Persyaratan Visa Romania

  Selain itu, jika Anda termasuk dalam salah satu kategori berikut, Anda tidak perlu mengajukan permohonan visa Romania yang berlaku untuk kunjungan singkat (untuk tinggal hingga 90 hari) karena Anda tidak diwajibkan melakukannya.

  • Miliki visa yang valid untuk kunjungan singkat, visa untuk tinggal lama, atau izin tinggal yang diberikan oleh negara anggota Schengen.
  • Miliki visa yang valid untuk kunjungan singkat, visa untuk tinggal lama, atau izin tinggal yang diberikan oleh Bulgaria atau Siprus.
  • Izin tinggal yang sah di Uni Eropa (UE) untuk penduduk jangka panjang yang diberikan oleh negara anggota Uni Eropa (UE).
  • Anda harus memiliki visa tinggal tetap yang diberikan oleh Inggris atau Irlandia dan harus memiliki masa berlaku setidaknya lima tahun.
  • Jika Anda adalah anggota keluarga non-Uni Eropa (UE) dari warga negara Romania, Uni Eropa (UE), European Economic Area (EEA), atau Swiss. Hanya pasangan, anak di bawah 21 tahun, dan orang tua yang secara finansial bergantung pada warga negara UE, EEA, atau Swiss yang memenuhi syarat untuk manfaat ini.

  Harap diketahui bahwa lamanya waktu yang diizinkan Anda tinggal di Romania ditentukan oleh jumlah hari yang tersisa pada cap keberlakuan visa Schengen, Bulgaria, atau Siprus yang sah di paspor Anda. Sebagai contoh, jika visa Anda berlaku selama 20 hari tetapi Anda hanya menghabiskan 10 hari di negara lain, Anda hanya diizinkan tinggal di Romania selama 10 hari tersisa dari visa Anda.

  Romania Visa Online - Dapatkan Romania E-Visa dengan VisaHQ

  Anda mungkin sudah familiar dengan negara Romania di Eropa tenggara karena merupakan lokasi daerah yang dikenal sebagai Transylvania. Romania terletak di Semenanjung Balkan. Di sisi lain, Romania terkenal dengan banyak hal selain itu, meskipun kastil gothic dan kota-kota abad pertengahan negara ini tentu memberikan kontribusi besar terhadap daya tarik negara ini.

  Jika Anda adalah warga negara negara selain Romania atau jika perjalanan Anda ke Romania adalah untuk alasan selain pariwisata, Anda mungkin diharuskan untuk mendapatkan visa Romania sebelum pergi ke sana. Dengan mengotomatisasi sebagian dari proses aplikasi visa, Romania telah memudahkan para pemohon untuk mendapatkan visa Romania.

  Cara Mendapatkan Romania E-Visa dengan VisaHQ?

  Mendapatkan Romania E-Visa melalui VisaHQ adalah proses yang sederhana yang dapat diselesaikan dalam beberapa langkah mudah. Berikut adalah penjelasan tentang cara mengamankan Romania E-Visa Anda menggunakan VisaHQ:

  • Akses Formulir Aplikasi: Mulailah dengan mengunjungi situs web VisaHQ dan mencari halaman aplikasi Romania E-Visa. Pilih jenis e-visa yang Anda butuhkan dan isi formulir aplikasi dengan detail yang akurat dan lengkap untuk mencegah penolakan potensial.
  • Penyerahan Dokumen: Lampirkan dokumen yang diperlukan sesuai dengan persyaratan untuk kategori e-visa yang dipilih. Pastikan Anda menyediakan semua dokumen yang diminta untuk memfasilitasi pemrosesan aplikasi Anda dengan lancar.
  • Pemrosesan Aplikasi: Setelah Anda mengirimkan aplikasi dan dokumen Anda, fase pemrosesan dimulai. Ini biasanya memakan waktu beberapa hari. Sistem VisaHQ akan mengelola aplikasi Anda, dan Anda akan diberi tahu melalui email setelah Romania E-Visa Anda disetujui.
  • Menerima dan Mencetak: Setelah disetujui, Anda akan menerima E-Visa Anda melalui email. Penting untuk mencetak salinan fisik E-Visa Anda dan membawanya bersama paspor yang Anda gunakan untuk aplikasi saat bepergian ke Romania. Dokumen ini diperlukan untuk tujuan masuk dan keluar.

  Dengan mengikuti langkah-langkah ini, Anda dapat dengan efisien mendapatkan Romania E-Visa Anda menggunakan platform yang mudah digunakan dari VisaHQ, memastikan pengalaman perjalanan yang lancar ke Romania.

  Mengapa Menggunakan VisaHQ?

  VisaHQ menawarkan berbagai alasan yang meyakinkan untuk kebutuhan visa dan dokumen perjalanan Anda.

  • Keamanan dan Kepercayaan: Dengan komitmen yang teguh terhadap keamanan, VisaHQ memastikan informasi pribadi Anda terlindungi selama proses ini.
  • Aplikasi Tanpa Usaha: Proses aplikasi yang efisien kami menjamin pengalaman yang cepat dan nyaman, menghemat waktu dan usaha Anda.
  • Layanan Pendukung: VisaHQ menyediakan dukungan komprehensif kepada para pemohon, menjawab pertanyaan dan kekhawatiran dengan cepat untuk meningkatkan perjalanan Anda.
  • Beberapa Dekade Pengalaman: Dengan pengalaman industri selama lebih dari dua puluh tahun, para profesional berpengalaman VisaHQ mengatasi kompleksitas aplikasi

  Sekatan perjalanan COVID-19 Romania

  • Pintu masuk dibuka
   Jamaica terbuka untuk kedatangan dari kebanyakan negara. Secara domestik, pembatasan bervariasi antara wilayah, dengan daerah pariwisata lebih santai.
   Keperluan sebelum ketibaan
   Passport yang sah. Pasport kebangsaan yang sah dengan sekurang-kurangnya 6 bulan tempoh sah selepas tarikh berlepas.
   Visa yang sah. Sila lihat arahan di atas jika visa diperlukan dan memohon.
   Ujian COVID-19 negatif. Penumpang harus mempunyai ujian antigen atau PCR COVID-19 yang negatif yang diambil paling lama 3 hari sebelum berlepas dari titik pemberangkatan pertama.
   Sekatan ketibaan
   🏠 Kuarantin. Mereka yang diuji positif akan dikehendaki menjalani kuarantin selama 14 hari.
   😷 Memakai topeng muka adalah wajib di tempat awam dan pengangkutan.

  Cari kami berhampiran anda

  Untuk memohon Romania visa di
  • Washington, DC
   Alamat
   VisaHQ.com Inc.
   1701 Rhode Island Ave NW
   Washington, DC 20036
   Telefon
   +1-202-661-8111+1-202-661-8111
   Waktu Bekerja
   Untuk panggilan: Isn't this already in English? It means "Monday to Friday, 8:30 am - 8:30 pm Eastern Time".
   Untuk kunjungan: Isnin-Jumaat, 8:30 pagi - 5:30 petang ET

  Soalan Lazim Mengenai Visa Romania

    Romania Senarai kedutaan di United States of America

    Romania Kastam

    Peraturan Import Peraturan Eksport Kesihatan dan Keselamatan Hubungi Pihak Berkuasa Kastam
      Maklumat hubungan Kastam Romania
      Untuk bantuan lanjut, sila hubungi pihak berkuasa Kastam Romania secara terus. Mereka akan menyediakan maklumat terkini mengenai peraturan kastam dan prosedur eksport-impor.

      • Telefon


      Untuk maklumat lanjut mengenai sekatan perjalanan, amaran keselamatan, kemas kini politik, dan garis panduan perjalanan asas, sila hubungi Kedutaan Romania yang terdekat.

      ×

      Whooops! Pelayan berada di dunia roh.
      Sila cuba lagi kemudian


      Muat semula halaman