Yaman

Cari Visa Yaman yang sesuai untuk perjalanan anda dengan harga, keperluan, dan masa permohonan

Mesti mendapatkan visa untuk Yaman menghilangkan keseronokan dalam melancong.
Kami di sini untuk mengembalikannya. Hanya memohon secara dalam talian di bawah dan biarkan kami uruskan yang lain.

Pilih destinasi 
Jenis visa
Ketulenan Visa
Pilih kewarganegaraan anda
menetap di
Perlukan bantuan?Sembang dengan kami
Hubungi kami 7 hari seminggu:  Hubungi kami 7 hari seminggu: 
Hubungi kami 7 hari seminggu

Hubungi kami secara PERCUMA

7 hari seminggu
Short-term travel visas
Long-term visas & Immigration

Jenis Visa Yemen

Visa dikeluarkan berdasarkan tujuan pemohon untuk mengunjungi negara tersebut, dan setiap jenis visa memiliki fitur dan persyaratan yang berbeda-beda.

Memohon secara dalam talian
Dokumen melalui pos
Menerima visa
Pakar dalam perkhidmatan visa Yaman sejak tahun 2003 VisaHQ adalah agensi visa swasta, tidak berafiliasi dengan kerajaan Yaman. VisaHQ menyediakan perkhidmatan mempercepatkan visa ke Yaman dan mengenakan bayaran perkhidmatan. Lihat bagaimana kami membandingkan dalam 90 saat video 
 • r
  Visa pelancong
  diperlukan
 • r
  Visa perniagaan
  diperlukan
 • r
  Visa rasmi
  diperlukan
Visa diperlukan untuk destinasi ini.

Visa Perniagaan Yemen

Visa perniagaan ini adalah untuk individu yang mempunyai pertemuan atau kepentingan perniagaan di Yemen. Visa ini tidak sama dengan visa kerja, yang hanya ditujukan untuk tujuan bukan komersial. Visa perniagaan kebanyakannya dikeluarkan sebagai visa sekali masuk, tetapi terdapat syarat-syarat khas di mana kedutaan boleh mengeluarkan visa berkali-kali masuk kepada pelawat yang kerap. Pelawat perniagaan juga dikehendaki untuk memberikan maklumat yang mencukupi tentang aktiviti mereka.

Individu yang dijemput oleh tuan rumah perlu memberikan maklumat tentang tuan rumah tersebut, termasuk jadual perjalanan dan maklumat perniagaan. Pelawat perniagaan boleh tinggal di Yemen sehingga 30 hari.

Kelulusan Visa Perniagaan Yemen

Visa ini sah selama 90 hari.

Masa Pemprosesan Visa Perniagaan Yemen

Visa ini mengambil masa 1-3 minggu untuk diproses.

Pelabuhan Masuk

Lapangan Terbang: Lapangan Terbang Antarabangsa Aden - Lapangan Terbang Antarabangsa Sana'a

Penyeberangan Sempadan: Yemen - Arab Saudi, Yemen - Oman.

Pelabuhan Laut: Pelabuhan Aden - Pelabuhan Mokha - Pelabuhan Hodeidah - Pelabuhan Saleef - Pelabuhan Mukalla - Pelabuhan Nishtun - Pelabuhan Ras Isa.

Kedutaan Yemen tidak mengeluarkan visa pada masa ini.

Kedutaan Yemen tidak mengeluarkan visa pada masa ini.

Daftarkan perjalanan anda dengan US Department of State!
Dapatkan maklumat.
Terima maklumat penting dari Kedutaan tentang keadaan keselamatan di negara destinasi anda, membantu anda membuat keputusan yang bijak mengenai rancangan perjalanan anda.
Berhati-hati.
Bantu US Embassy menghubungi anda dalam kecemasan, sama ada bencana alam, ketidakstabilan awam, atau kecemasan keluarga.
Berhubunglah.
Bantu keluarga dan sahabat untuk menghubungi Anda dalam keadaan darurat.
 • Borang permohonan visa. Borang permohonan yang lengkap dengan maklumat yang tepat tentang pemohon.

 • Pasport asal. Mesti sah sekurang-kurangnya enam bulan selepas tarikh keberangkatan yang dirancang ke Yaman.

 • Gambar pasport. Sertakan 2 gambar pasport terkini dengan latar belakang putih yang diambil dalam tempoh 6 bulan yang lalu.

 • Surat Jemputan. Surat jemputan daripada Republik Yemen, Jabatan Imigresen.

 • Surat Perniagaan. Salinan lembut / keras surat perniagaan dari syarikat pengirim / majikan di Yaman. Surat tersebut harus dicetak pada kertas surat kepala syarikat, ditujukan kepada "Konsulat {NEGARA}, Seksyen Visa", dan ditandatangani oleh seorang pengurus kanan. Surat perniagaan harus mematuhi panduan berikut: Secara ringkas memperkenalkan pemohon (sila nyatakan status pekerjaan / jawatan yang dipegang oleh pemohon dalam syarikat). Nyatakan jenis perniagaan yang akan dijalankan (contohnya jenis kontrak, dll.) dan nama serta alamat syarikat yang akan dihubungi di {NEGARA}.

 • Surat dari seorang doktor. Surat doktor yang mengesahkan ketiadaan sebarang penyakit berjangkit atau boleh berjangkit.

 • Dua (2) borang permohonan yang lengkap. Semua borang permohonan mestilah ditaip dan mestilah mengandungi:

  • Penaja / Tuan Rumah di Yaman. (contohnya, Kedutaan Amerika di Sana'a, Konsulat Amerika di Sana'a, dan lain-lain)
  • Alamat kediaman di Yaman (contohnya, hotel, rumah keluarga atau rakan, dan lain-lain).

 • Pasport asal. Mesti ditandatangani oleh pemegangnya dan tidak boleh tamat dalam tempoh enam bulan dari jangka masa ketibaan di Yaman.

 • Salinan pasport dan borang permohonan. Salinan pasport anda dan salinan permohonan. (Sila cetak dalam warna)

 • Gambar pasport. Dua (2) gambar berukuran pasport asli, dengan latar belakang putih diambil dalam tempoh 6 bulan yang lalu.

 • Surat asal daripada agensi Kerajaan. Satu surat asal daripada agensi Kerajaan yang berkaitan (contohnya, Jabatan Negeri, Jabatan Tentera Darat, Jabatan Tentera Laut, dan lain-lain). Surat tersebut perlu mengandungi:

  • Jawatan anda (contohnya, Kolonel, Jurutera, dan lain-lain) dan tujuan lawatan anda.
  • Nama dan nombor telefon orang yang boleh dihubungi di Yemen dan pengesahan penaja anda semasa berada di Yemen.

 • Surat Jemputan. Surat jemputan daripada Republik Yemen, Jabatan Imigresen.

Maaf, pada masa ini VisaHQ tidak menyediakan perkhidmatan untuk

Visa tidak diperlukan untuk destinasi ini.

Maaf, pada masa ini VisaHQ tidak menyediakan perkhidmatan untuk Visa pelancong


Langkah-langkah yang boleh diambil:
 • Semak kesahihan semasa pasport dan ketersediaan mukasurat kosong

 • Hubungi kedutaan terdekat atau konsulat Yaman

  Ambil kesempatan daripada kedutaan kami yang luas dan pangkalan data konsular untuk mencari salah satu yang terdekat. Setelah menghubungi kedutaan mengesahkan dokumen yang diperlukan, masa yang diperlukan untuk memproses visa dan sama ada konsulat menerima permohonan melalui pos.

Maklumat tambahan
  • Semak visa

  Yemen Visa Policy

  Para pengunjung ke Yaman disarankan untuk mendapatkan visa untuk perjalanan ke Yaman kecuali mereka adalah warga negara dari negara-negara bebas visa. Yaman menandatangani kebijakan visa on arrival untuk beberapa negara pada tahun 2010, dan daftar ini tetap berlaku. Namun, warga negara Hong Kong tidak memerlukan visa untuk mengunjungi Yaman, dan mereka dapat tinggal di negara ini selama maksimal 30 hari.

  Selain itu, pengunjung keturunan Yaman yang memiliki kartu identitas asli untuk menunjukkan bukti asal tidak memerlukan visa untuk masuk ke Yaman meskipun mereka mungkin adalah warga negara negara lain. Bukti asal dapat dilakukan dengan akta kelahiran atau dokumen lain dari ayah mereka, yang merupakan warga Yaman sejak lahir.

  Visa On Arrival

  Kebijakan visa on arrival dirancang untuk warga negara dari beberapa negara dan berlaku selama 3 bulan. Visa ini memungkinkan pemegangnya tinggal di Yaman selama maksimal 30 hari.

  Transit

  Para pelancong internasional dapat melewati Yaman ke negara ketiga tanpa visa jika mereka memiliki tiket penerbangan yang dikonfirmasi dan hanya akan tinggal di area transit internasional selama 24 jam. Mereka juga harus memiliki dokumen yang valid untuk tujuan berikutnya. Mereka yang berencana keluar dari area transit bandara harus mengajukan visa.

  Nonordinary Passport

  Yaman memiliki program masuk khusus untuk pemegang paspor khusus, dinas, dan resmi dari sejumlah negara, termasuk pemegang paspor VIP Palestina. Pemegang paspor nonordinary ini memenuhi syarat untuk mendapatkan visa on arrival di titik masuk.

  Negara Terlarang

  Warga negara Israel dan mereka yang memegang visa Israel atau dokumen perjalanan apa pun dilarang masuk ke Yaman.

  Cara Mengajukan Visa Yaman

  Jika Anda tidak memenuhi syarat untuk masuk bebas visa atau visa on arrival, Anda harus mengajukan visa ke kedutaan terdekat. Untuk mengajukan visa Yaman, Anda harus mengirimkan formulir aplikasi yang lengkap dan dokumen-dokumen lain yang diperlukan ke kedutaan asing di luar negeri. Proses aplikasi berbeda karena kedutaan beroperasi dengan cara yang berbeda, tetapi Anda hanya dapat melakukan perjalanan setelah menerima visa Anda.

  Informasi Perjalanan Yaman Untuk Pengunjung

  Situasi di Yaman tetap tidak stabil karena perang yang sedang berlangsung, yang telah menciptakan gejolak ekonomi yang signifikan di negara ini. Hindari melakukan perjalanan ke Yaman kecuali jika diperlukan; jika Anda harus melakukannya, ikuti beberapa tips berikut.

  Serangan Udara: Karena perang yang sedang berlangsung di Yaman, serangan udara militer terus-menerus terjadi di kota-kota dan desa-desa. Serangan ini telah mereda dalam beberapa waktu terakhir, tetapi mereka dapat dimulai kembali tanpa peringatan. Tetap waspada terhadap sirene dan menjauh dari area yang menjadi target. Anda juga perlu memperhatikan lingkungan Anda karena ranjau darat, beberapa di antaranya belum meledak.

  Kekurangan Pasokan: Perang yang sedang berlangsung telah menyebabkan gangguan rantai pasokan, sehingga perawatan medis, makanan, dan air terbatas. Anda mungkin tidak mendapatkan pasokan yang cukup, jadi pastikan Anda merencanakan hal-hal ini sebelum perjalanan Anda. Jika kesehatan Anda tidak stabil, hindari melakukan perjalanan ke Yaman karena fasilitas medis sebagian besar kekurangan staf dan pasokan.

  Maskapai Penerbangan: Sebagian besar maskapai penerbangan internasional tidak lagi terbang ke Yaman, dan maskapai yang melakukannya seringkali sudah dipesan beberapa minggu atau bulan sebelumnya. Jika Anda harus terbang, pertimbangkan untuk memesan penerbangan Anda beberapa minggu atau bulan sebelumnya. Jika Anda memutuskan untuk meninggalkan negara dan tidak ada penerbangan keberangkatan yang terjadwal karena pertempuran, cari tempat perlindungan bom atau tempat aman untuk bersembunyi sampai serangan berakhir. Ikuti nasihat otoritas setempat.

  Keamanan Pribadi: Hindari melakukan perjalanan sendirian di malam hari, dan jangan mengunjungi tempat-tempat terpencil. Simpan barang berharga tersembunyi, dan jangan berpakaian berlebihan, karena Anda mungkin menjadi target perampokan yang umum terjadi di banyak kota di Yaman. Banyak kedutaan tidak lagi beroperasi di negara ini, jadi mendapatkan bantuan dari pemerintah Anda mungkin hampir tidak mungkin. Jika Anda harus mengunjungi dan tinggal di negara ini, bekerja hanya dengan organisasi yang diizinkan dan terpercaya. Kunci pintu Anda setiap saat dan jaga agar jendela Anda tetap tertutup dan tidak dapat diakses.

  Profil Rendah: Penculikan dan terorisme banyak terjadi di Yaman, termasuk di tempat-tempat seperti Aden, Sana'a, dan Taizz. Selalu menjaga profil rendah dan mengubah rutinitas Anda secara teratur sehingga orang lain tidak dapat melacak aktivitas Anda. Anda juga perlu berhati-hati terhadap kantor pemerintah, jurnalis internasional, instalasi asing, dan LSM.

  Pertemuan Publik: Pertemuan publik adalah target kelompok-kelompok ekstremis, dan bentrokan dan serangan sering terjadi selama peringatan, seperti Hari Persatuan atau Jumat sore doa. Hindari area tersebut sebisa mungkin.

  Pemalsuan: Banyak dokumen yang dikeluarkan kepada korban yang tidak curiga di Yaman adalah palsu, jadi pastikan Anda memeriksa setiap dokumen yang diberikan kepada Anda.

  Kepabeanan: Yaman adalah negara Islam yang didirikan atas ajaran nabi suci. Selalu menghormati agama, adat, dan tradisi orang-orang setempat. 

  Tolong jangan mengatakan atau melakukan sesuatu yang akan menyinggung keyakinan orang, karena mereka sangat sensitif. Jika Anda bukan Muslim, hindari area religius, terutama dalam bulan suci Ramadan, dan jika Anda Muslim, berhati-hatilah dengan tindakan Anda di area tersebut.

  Konsumsi Alkohol: Mengonsumsi alkohol di tempat umum dilarang dan akan dikenakan denda yang berat.

  Foto: Berhati-hatilah dalam menggunakan kamera Anda. Tolong jangan mengambil foto penduduk tanpa izin mereka, dan berhati-hatilah saat mengambil gambar di tempat-tempat religius atau militer.

  Barang Antik: Yaman memiliki sejarah panjang dengan barang antik budaya dan artefak sebagai bukti. Ada ribuan barang antik seperti itu di negara ini, dan memindahkan satu unit tanpa persetujuan adalah ilegal. Pengangkutan atau penjualan ilegal barang antik adalah ilegal dan akan dikenakan hukuman penjara. Jika Anda harus memindahkan kerajinan seperti itu, Anda memerlukan izin dari Otoritas Barang Antik.

  Tujuan:  Hukum imigrasi Yaman sangat ketat, dan pelanggar dikenai hukuman yang berat. Patuhi tujuan visa Anda dan tinggalkan negara ketika visa Anda berakhir atau sebelumnya. Jika Anda mendapatkan visa untuk tujuan pariwisata, jangan mencari pekerjaan dan tetap tinggal di negara tersebut; biarkan aktivitas Anda mencerminkan dokumen masuk yang Anda miliki.

  Tiket Pulang: Pesan tiket pulang Anda sebelum kedatangan Anda. Ini wajib dan juga akan menghemat biaya perjalanan Anda. Untuk perjalanan udara, cari maskapai yang tersedia dan pesan tiket Anda beberapa minggu atau bulan sebelumnya.

  Biaya Aplikasi: Biaya aplikasi dibayarkan saat Anda mengajukan aplikasi visa. Biaya ini bervariasi tergantung pada visa yang Anda ajukan.

  Sekatan perjalanan COVID-19 Yaman

  • Pintu masuk dibuka
   Semua pelancong boleh memasuki Yaman, tanpa mengira status vaksinasi COVID-19.
   Sekatan sebelum ketibaan
   Passport yang sah. Pasport kebangsaan yang sah dengan sekurang-kurangnya 6 bulan tempoh sah selepas tarikh berlepas.
   Visa yang sah. Sila lihat arahan di atas jika anda memerlukan visa dan memohon.
   Sekatan ketibaan
   🏠 Kuarantin. Semua pelancong yang tiba di Yaman dikehendaki memasuki fasiliti kuarantin selama 14 hari.

  Cari kami berhampiran anda

  Untuk memohon Yaman visa di
  • Washington, DC
   Alamat
   VisaHQ.com Inc.
   1701 Rhode Island Ave NW
   Washington, DC 20036
   Telefon
   +1-202-661-8111+1-202-661-8111
   Waktu Bekerja
   Untuk panggilan: Isn't this already in English? It means "Monday to Friday, 8:30 am - 8:30 pm Eastern Time".
   Untuk kunjungan: Isnin-Jumaat, 8:30 pagi - 5:30 petang ET

  Soalan Lazim Mengenai Visa Yaman

    Yaman Senarai kedutaan di United States of America

    Yaman Kastam

    Peraturan Import Peraturan Eksport Kesihatan dan Keselamatan Hubungi Pihak Berkuasa Kastam
      Maklumat hubungan Kastam Yaman
      Untuk bantuan lanjut, sila hubungi pihak berkuasa Kastam Yaman secara terus. Mereka akan menyediakan maklumat terkini mengenai peraturan kastam dan prosedur eksport-impor.

      • Telefon


      Untuk maklumat lanjut mengenai sekatan perjalanan, amaran keselamatan, kemas kini politik, dan garis panduan perjalanan asas, sila hubungi Kedutaan Yaman yang terdekat.

      ×

      Whooops! Pelayan berada di dunia roh.
      Sila cuba lagi kemudian


      Muat semula halaman